NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi poslao je priopćenje po pitanju Ovršnog zakona:

Budući da u posljednje vrijeme svakodnevno dolazi do deložacija koje su posljedica trenutnog Ovršnog zakona koji ne štiti pravo na dom pojedinca, smatramo se odgovornim reagirati na isti.

Veliki broj građana nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji te jedva podmiruje osnovne životne potrebe, a Ovršni zakon, koji je trenutno na snazi, dovodi ih u još nepovoljniji položaj. Zbog toga smatramo da je potrebna hitna izmjena tog zakona pri čemu se treba voditi modelima nekih europskih zemalja u kojima je jedno od osnovnih prava čovjeka – pravo na dom. Do izmjene zakona apeliramo na Ustavni sud da zabrani daljnju primjenu spornih odredbi ovršnog zakona ili da čitav zakon stavi izvan snage, s izričitom zabranom daljnjeg postupanja te da poništi sva rješenja o ovrsi koja su donesena dosadašnjim Ovršnim zakonom.

Danas se obitelj Brlenić iz Gornjeg Kneginca suočava s navedenim zakonom. Zoran Brlenić, njegova supruga koja boluje od raka štitnjače te njihovih troje djece prisiljeni su iseliti iz vlastitog doma zbog nemogućnosti vraćanja kredita uslijed Zoranovog otkaza u NK Varteksu i suprugine bolesti. Ovo je tek jedan u nizu primjera kakve sve negativne posljedice na pojedinca, obitelj, pa i čitavo hrvatsko društvo ima provedba Ovršnog zakona.

Ovakav tip zakona stavlja u neugodan položaj ne samo obitelj, već i policajce koji su prisiljeni izvršavati deložacije i ulaziti u sukobe s hrvatskim građanima koji štite deložirane, odnosno štite temeljno pravo čovjeka na vlastiti dom. Zbog neprimjerenih političkih odluka i političara koji ne djeluju u službi naroda, donose se zakoni koji su uzrok sukoba između hrvatskih građana i policije.

Posao vladajućih je donošenje zakona koji će štiti hrvatske građane i omogućiti im sva temeljna prava čovjeka, no Ovršni zakon najbolji je primjer kako sustav ne funkcionira te zbog toga civilne organizacije moraju preuzimati posao države. Netko mora stati u obranu nezaštićenih.

Ante Deur,

predsjednik ZUV HGP-a

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.