NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi sudjelovao je 21. i 22. siječnja 2019. godine na obilježavanju 26. obljetnice VRO Maslenica.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi sudjelovao je 21. i 22. siječnja 2019. godine na obilježavanju 26. obljetnice VRO Maslenica.

Prvog dana izaslanstvo Zbora sudjelovalo je na obilježavanju na Središnjem križu na Gradskom groblju u Zadru i na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi gdje su se položili vijenci i zapalile svijeće.

Istoga dana 21. siječnja 2019. održana je sjednica Upravnog odbora Zbora u Zadru kao i edukacija u organizaciji ZUV HGP-a i domaćina 84 gardijske bojne Termiti iz Zadra.

Obilježavanje je nastavljeno drugog dana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, zatim na  spomen obilježju 4.  gardijske brigade kod Zelenog Hrasta u Islamu latinskom te kod spomen ploče postrojbama HRM u Posedarju.

VRO Maslenica oslobodilačka je operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, protiv vojnih snaga tzv. "Republike Srpske Krajine" koje su na području Zadra do tada držale okupiranim područje koje je prekidalo kopnenu komunikaciju Dalmacije s područjima pod kontrolom legitimnih vlasti Republike Hrvatske u preostalom dijelu zemlje. Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno pokušali dići u zrak.

Tijekom VRO „Maslenica“ poginulo je 19 hrvatskih branitelja, a u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim, napadima neprijateljima koji su uslijedili odmah nakon "Maslenice", do 31. ožujka 1993. poginulo je ukupno 127 hrvatskih branitelja.

Cilj operacije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

 

 

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.