NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

Dana 28. svibnja obilježava se Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Ove godine slavi se 30. obljetnica formiranja i svečane smotre Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj. Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, 28. svibnja 1991. godine, prvi put je održana  službena smotra postrojbe koja je predala prijavak hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku dr. Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje oružanih snaga. U mimohodu je toga dana sudjelovalo oko 800 vojnika i policajaca među kojima i Počasna predsjednička garda te postrojba sinjskih alkara.

 

Hrvatska vojska, stvorena ni iz čega, ispunila je onaj temeljni i najvažniji cilj svake vojne organizacije -zaustaviti agresora, obraniti i osloboditi svoju zemlju te očuvati njezinu suverenost. U njezino stasanje i snaženje ugrađene su mnogobrojne žrtve, no možemo biti ponosni na ostvareno, veliku pobjedu male vojske koja je dovela do ostvarenja stoljetnih hrvatskih težnji i slobodne domovine.

 

Svim bivšim i sadašnjim pripadnicima Oružanih snaga RH, Hrvatske vojske  i Hrvatske kopnene vojske, čestitamo 30. obljetnicu.

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.