28. Obljetnica “Tigrova” – Promovirana poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi

Oni su 5. studenog 1990. iz baze u Rakitju krenuli na svoj slavni ratni put na kojem su sudjelovali u svim velikim bitkama Domovinskog rata.

Na svečanoj ceremoniji u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu promovirana je poštanska marka s grbom prve gardijske brigade Tigrovi. Marka će biti puštena u ponedjeljak u nakladi od 100.000 primjeraka.

Ministar branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik Tigrova Marijan Mareković te predsjedik Udruge prve gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović iskoristili su priliku i još jednom podsjetili na slavni ratni put Tigrova. Svi se slažu da je najteža bila 1991. godina, a pogotovo se svake godine u studenom sjećaju herojske obrane grada Vukovara.

“Ponosan sam da sam danas nazočan na početku 28. obljetnice osnivanja prve gardijske brigade Tigrova. Svim Tigrovima čestitam. Iznimno sam sretan da je danas predstavljena poštanska markica za koju sam uvjeren da će, svi oni koji ju budu imali priliku imati u ruci, promatrajući njen sadržaj, osjetiti tu ljubav koju su Tigrovi gradili prema svojoj domovini, osjetiti tu žrtvu, ljubav i snagu koju su zajedno Tigrovi nosili i čuvali”, rekao je Medved, navodeći da je za Hrvatsku slobodu život dalo 367 Tigrova, a za njih šest još uvijek se traga.

Upitan kako komentira razlaz između predsjednice i Vlade oko marakeškog sporazuma, Medved je rekao kako danas to ne bi komentirao.

Ilija Vučemilović rekao je da nije zadovoljan stanjem u državi i činjenicom da mladi odlaze.

“Svatko realan u ovoj državi, a mi branitelji posebno, ne može biti zadovoljan s gospodarskim stanjem ni demografskom slikom, odlaskom mladih generacija. I onda se svi pitamo: Je li vrijedilo? Ja ponavljam: vrijedilo je, imamo domovinu, imamo zemlju.

Moramo učiniti da mladi ostanu graditi ono što je krvlju natopljeno, što je u temeljima moderne hrvatske države, ali je nažalost to stvar politike, na nama je da ih kritiziramo, potičemo, usmjeravamo, a ne da budemo puki dekor. Politike imaju pravo na pogreške, na izborima će biti kažnjeni ili nagrađeni, ali mi svjedoci vremena, suborci – nemamo pravo na greške.”

“Dolaskom našega ministra ta je komunikacija poboljšana, ali problemi su još tu. Na nama je da tražimo rješenja. Nas branitelja sve je manje. Pitam se tko će u skorije vrijeme promicati ove vrijednosti ako nam mladost ode preko granice graditi tuđe svjetove”, pita se Vučemilović.

 

Svečanost je održana ispred vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi - Croatia uz nazočnost obitelji nestalih, poginulih i preminulih pripadnika Tigrova, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Miljenka Filipovića, izaslanika premijera, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nazočnima se obratio general bojnik Jozo Miličević, ratni zapovjednik Tigrova, koji je podsjetio na ratni put "jedne od najslavnijih profesionalnih vojnih postrojbi u novijoj hrvatskoj povijesti”, čijih je 367 pripadnika poginulo u Domovinskome ratu, više od 1700 ih je ranjeno, šestorica se vode kao nestalih, a više od 200 ih je prošlo torture srpskih koncentracijskih logora.

Naglasio je kako je ta postrojba, osnovana kao jedinica za posebne namjene MUP- a sa sjedištem u Rakitju, u Domovinskome ratu hrabro, odlučno i nepokolebljivo išla prema povijesnom zadatku oslobađanja okupiranog teritorija.

"Trgovali su sa svim i svačim, utrkujući se tko će se bolje i više dodvoriti političkim moćnicima na štetu braniteljske populacije. Stoga dragi moji 'Tigrovi', ne smijemo dozvoliti nikome da se bori za nas i naša prava, da svetost žrtve bagatelizira govoreći 'pa bilo je žrtva na obadvije strane', da Domovinski rat stavlja u sjenu Drugog svjetskog rata, a hrvatsku pobjedničku vojsku uspoređuje s nekim vojskama iz prošlosti. Ne smije se dozvoliti razapinjanje hrvatskih branitelja i prozivati ih privilegiranim opterećenjem društva koje koči gospodarski oporavak", poručio je.

Da bi živjeli u "onakvoj domovini za kakvu su se borili”, istaknuo je, moramo presti živjeti u prošlosti, povijest ne smijemo ni mijenjati niti zaboraviti, ali moramo znati kako smo se borili za obitelj, za dom, domovinu, bolju budućnost, poručio Miličević.

Novom naraštaju vojnika čestitao je na dodjeli beretki i uz pozdrav postrojbe "Za Hrvatsku kao tigar” poručio im da budu ponosni na svoju profesiju i postrojbu kojoj su sljednik.

Članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih Tigrova, izaslanstvo državnoga vrha i udruge položili su vijenac kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima brigade.

U Gradskom parku Bundek u Zagrebu u povodu obljetnice osnutka "Tigrova" prikazan je taktičko-tehnički zbog opreme i naoružanja Hrvatske vojske te prikaz rada i intervencija službenih pasa Pukovnije Vojne policije, a u Crkvi Sv. Križa u Sigetu služena je misa koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova Vlado Mandura.

 


KORISNE  STRANICE

 
 

Broj posjeta 2020

001154
Danas
Jučer
Ovaj vikend
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
17
215
409
0
1154
0
1154

Your IP: 35.175.172.211
2020-02-19 02:57

 

                    

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

 

  

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.