NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

Da li nama treba da nakon ove pandemije, u 2020. godini, govorimo o ustašama i partizanima? Sigurno ne. Niti smo mi tu temu načeli niti smo ju htjeli. Da kažem iskreno, onako patetično pomislim sam u sebi, da mi je nekad dosta više i branitelja. Dajte nas ostavite više da živimo svoj život. Pitanje je kakvo će nam biti gospodarstvo nakon ove krize i rasprave o ustašama i partizanima treba ostaviti po strani  poručio je u ponedjeljak Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu RH. 

Osvrnuo se na događanja u Jasenovcu i Okučanima i poručio kako oni u Okučanima nisu provocirali nego su samo odgovorili predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog izjave u Jasenovcu da HOS-ovu ploču s pozdravom 'Za dom spremni' treba baciti.

- Ne netko, nego predsjednik države, iskompromitira 28 godina pomirdbe, ne ustaša i partizana, nego djece ustaša i partizana. Njegovu izjavu ja ni u mislima ne mogu spomenuti. On govori da nešto treba baciti, govori o ploči, to je spomen ploča poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, legalne, legitimne postrojbe Oružanih snaga. Mi dajemo onda reakciju i upućujemo prema Saboru da pkrene odgovornost da je to nedopustivo. Nakon toga, što se dogodilo? Provokacija. Ne - to je odgovor. Odgovor jer je naša dužnost braniti poginule branitelje - rekao je dodavši kako je predsjednik Zoran Milanović 11 poginulih, čija imena su na ploči koja je bila u Jasenovcu, pokopao treći put. 

- Pokopani su prvi put kad su poginuli. Drugi put kad se spomen ploča maknula i treći put sa njegovom izjavom da to treba baciti - rekao je.

Što se tiče majici sa znakovljem HOS-a koje su nosili u Okučanima, a zbog čega je Milanović s obilježavanja operacije Bljesak otišao, istaknuo je kako to nisu majice HOS-a. 

- Na toj majici je bio znak Zbora udruga veterana, Udruge specijalne policije i bila je hrvatska zastava. legitimno i legalno znakovlje koje je odobrilo Ministarstvo uprave i nigdje u zakonu ne piše da su zabranjeni. Da smo mi izuzeli pozdrav Za dom spremni, bez insignije znaka HOS-a, onda bi nas trebalo privesti, prekršajno goniti i zatvoriti - poručio je.

Naglasio je kako bi on osobno, da vidi na bilo kojem obilježavanju da se prelazi granica znakovlja, diže ruku i viče 'Za dom spremni' to osudio i to očekuje od svih braniteljskih udruga.

- Ja s tim problema nemam, ali mi anblem HOS-a u ovome obliku ne damo. Ako netko misli da to treba zabraniti, neka mijenja zakone - poručio je.

Komentirao je i medijske napise, na koje se referirao i Milanović, o procesu koji se vodio protiv njega za ratni zločin. 

- Ja se s time ne ponosim, ali se i ne sramim. Ja to ne krijem, proveo sam šest i pol mjeseci u pritvoru, imao sam 5 glavnih rasparava, od toga su četiri bile oslobađajuće, jedna osuđujuća i na kraju pravomoćno oslobađajuća presuda - rekao je Maras dodavši kako on ima nultu stopu prema zločinima bez obzira s koje strane dolazili.

Neke udruge su najavile da neće dolaziti na obljetnice na kojima će biiti predsjednik Milanović, no Maras poručuje da to nije dobra poruka.

- Ljude koji su za njega glasali, treba poštovati. Upravo su se branitelji borili za demokraciju, da svatko može birati i biti biran - rekao je.

Unatoč ovim nesuglasicama ipak je pohvalio Milanovićevu inicijativu za četničke spomenike. 

- Za tu inicijativu ima punu podršku - poručio je Maras dodavši kako nesuglasice i neslaganja treba rješavati razgovorom.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić

- Danas je na redu HOS, sutra HVO, sutra policija... Na provokaciju u Jasenovcu i neodmjerene riječi predsjednika Milanovića da bi ploču HOS-a trebalo negdje baciti, bili su udruženi hrvatski branitelji - rekao je Barišić. 

- Znam da ste izloženi teškim pritiscima i napadima. Ja se nisam došao pravdati nikome. HOS je nastao kao potreba hrvatskog naroda da sačuva Hrvatsku koja je bila ugrožena od srbočetničke armade i narodne armije koji su vršili zločine po Hrvatskoj. Ne mogu se pravdati nikome jer su me prinudili da uzmem pušku i odem u rat. Lijepo sam živio - rekao je Barišić. 

- Da nije bilo nas, ne bi ni vi ovdje bili - poručio je. 

- Ako idem odati čast grbu HOS-a to mi nitko ne može zabraniti. Neću se pravdati, nismo se pravdali ni '91. - rekao je. 

Iz udruga su poručili i da u Okučanima nije bio incident, već je incident bio u Jasenovcu. 

- U Okučanima smo nosili legalne znakove hrvatskih postrojbi koje su branile i oslobodile u Hrvatsku - istaknuli su. 

Poručili su kako neće dozvoliti da se simboli iz Drugog svjetskog rata povezuju sa simbolima Domovinskog rata te da ta dva rata nemaju ništa zajedničko. 

- Naša namjera u Okučanima nije bila staviti se u prvi plan. Rasprava pripada u institucije, a ne na ulice. Insignija HOS-a je legalna i legitimna. Nema nikakve poveznice s NDH - poručili su. 

POGLEDAJTE CIJELU KONFERENCIJU

 

 

Deklaracija o Domovinskom ratu

 

 

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.