NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje  i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991.

Naime, Milorad Pupovac saborski zastupnik, predsjednik SDSS i član vladajuće koalicije, koji je prisegnuo „svojom čašću“ u Hrvatskom saboru da će poštivati pravni poredak i zauzimati se za napredak Republike Hrvatske - radi upravo suprotno. Državu, koju su stvarali hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i građanima - suprotno željama velikosrpske politike i srpskog agresora 90 - ih godina, manjine koju upravo on predstavlja, otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi. Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tom biti dio vlasti nije ništa drugo nego licemjerje.

Očekujemo od hrvatskih institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost u svezi povreda i uvreda Republike Hrvatske te zbog govora mržnje, jer što je drugo do  omalovažavanja ugleda i  govora mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene Republike Hrvatske s NDH. Hrvatska ima još 21 manjinu čiji pripadnici ljube svoju domovinu i grade je zajedno  s Hrvatima, kao i oko 10 000 hrvatskih branitelja srpske nacionalnosti a samo određeni predstavnici Srba, uz pomoć druge države, Srbije, vlastitu zemlju napadaju.

U suprotnom, ako institucije ne reagiraju, smatrat ćemo da podržavaju Pupovčeve stavove  u kojima Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. Po njemu, u tome značajnu ulogu ima „episkopat lokale Katoličke Crkve i kler općenito“ te „pojedine veteranske organizacije“.  Optužuje nas, za svoja djela. Upravo on se služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti  - metodologijom specijalnog rata.

 

Nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osnova današnje  Hrvatske i da je ona utemeljena na krvi junaka.

Mi hrvatski branitelji osuđujemo svaki vid nasilja bez obzira s koje strane dolazi, te tražimo od institucije ove države da sve počinitelje nasilja procesuira.

Očekujemo od državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova da se provede istraga zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog dijela povreda ugleda Republike Hrvatske ( članak 151 k.z. RH) , a u kojem se počinjenje tog kaznenog dijela koje se goni po službenoj dužnosti navodi :

Tko javno izvrgne ruglu , preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku , njezinu zastavu, grb ili himnu kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Braniteljske udruge će uputiti službeni zahtjev Hrvatskom saboru - Odboru za ratne veterane Hrvatskog sabora za održavanjem tematske sjednice u svezi istupa saborskog zastupnika Milorada Pupovaca, a od parlamentarnih stranaka očekujemo da isti zahtjev podupru.

 

 

 

 

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE                                   SAVEZ UDRUGA BRANITELJA RADNIKA

  IZ DOMOVINSKOG RATA RH                                                          REPUBLIKE HRVATSKE

           Predsjednik                                                                               Predsjednik

           Zoran Maras                                                                           Siniša Mastelić

 

                               ZBOR UDRUGA VETERANA

                       HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

                                      Predsjednik

                                Krešimir Maretić

 

 

Linkovi na medijske objave tiskovne konferencije

 

DIREKTNO HR

DNEVNO HR

JUTARNJI HR

INDEX HR

24SATA HR

RTL HR

VEČERNJI HR

DNEVNIK HR

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.