NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

Dana 04. travnja 2019. godine Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi svečano je upriličio otvorenje izložbe „Hrvatska garda – zbirka osobnih predmeta“

u suradnji s Društvom za očuvanje hrvatske vojne tradicije u Bjelovaru na Trgu Stjepana Radića 9. u prostorijama muzejskog postava.

U jeku aktualnih diskusija uočili smo da javnost i dalje ima iskrivljenu sliku o značaju Domovinskog rata i ulozi postrojbi i branitelja u stvaranju Republike Hrvatske. Ovim projektom personalizirane izložbe osobnih predmeta pripadnika gardijskih brigada ( članova ZUV HGP), odlučili smo s tavana, iz podruma i garaža, ormara i kutija izvući predmete pripadnika gardijskih postrojbi koje čuvaju od povratka iz Domovinskog rata i u javnosti pokušati kreirati dijalog s kojim bi doveli do razumijevanja stvarnih vrijednosti Domovinskog rata i njegovih sudionika.

Ovim putem želimo podijeliti priču o iskustvu sudjelovanja u obrambenom ratu, o iskustvu stvaranja Domovine,  donijeti „ istinsku ratnu priču“ pred posjetitelje i potaknuti ih na realno sagledavanje vrijednosti Domovinskog rata. Individualizirani prikaz upotpunjen je holističkim izlošcima koji će oprimjeriti svjedočanstva pojedinaca predočiti  „ veliko srce“ te oskudnost opreme i naoružanja Zbora narodne garde.

Ciljana skupina zapravo je cijela hrvatska javnost kojoj želimo približiti  „ našu sliku“ o Domovinskom ratu, potaknuti je na razmišljanje i postići veći stupanj razumijevanja, ali i sami branitelji kojima želimo vratiti osjećaj ponosa  što su kreatori suvremene Hrvatske. Dugoročno, krajnji cilj ovog projekta je poštivanje vrijednosti Domovinskog rata, pozitivan pogled na branitelje i povrat osjećaja samopoštovanja kod branitelja. 

O izložbi je govorio Marin Sabolović magistar primijenjene geografije koji je u suradnji sa ZUV HGP i suorganizator izložbe. Na otvorenju izložbe nazočio je i Gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak te predsjednik Udruge Specijalne policije iz DR RH Zoran Maras.  

Istoga dana u prostorima Izletišta i vinotočja Vinia održana je sjednica Upravnog odbora ZUV HGP kao i provedena interaktivna radionica „Upravljanje protokolom“    Radionica je nastavljena i 05. travnja u prijepodnevnima satima.

  1. travnja prije otvaranja izložbe ZUV HGP položio je vijenac ispred spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima grada Bjelovara u Domovinskom ratu koji se nalazi na Trgu E. Kvaternika u Bjelovaru. 05. travnja članice Zbora obišle su spomen područje Barutana pored Bjelovara i odale počast poginulim braniteljima koji su dali svoje živote u oslobađanju nekadašnjeg vojnog skladišta Barutana u šumi Bedenik koje je u zrak digao zloglasni major tzv JNA Milan Tepić prilikom čega je živote izgubilo 11 hrvatskih branitelja.

 

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.