ZUVHGP IZVJEŠĆE O RADU

 

ZUV HGP IZVJEŠĆE O RADU ZA 2018. GODINU

 

PROJEKTI (završeni) :
Međunarodna suradnja veteranskih udruga u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata ( 2016./2017.)
Projekt je započeo u srpnju 2015. godine, financiran je iz bespovratnih sredstva dobivenih putem javnog natječaja Ministarstva branitelja. Druga godina provedbe završila je u srpnju 2017. godine. Glavni rezultat projekta je održavanje suradnje veteranskih udruga: s jedne strane hrvatske braniteljske udruge ZUV HGP i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, a s druge strane bosanskohercegovačke i slovenske veteranske udruge. Budući da sve uključene udruge rade s veteranima, imaju slične ciljeve, vrijednosti i područja djelatnosti, uspostavljanjem suradnje između njih stvara se mreža veteranskih udruga koje će u budućnosti moći zajedničkim snagama prijavljivati i provoditi projekte iz fondova Europske unije. Također kroz projekt Međunarodna suradnja veteranskih udruga i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, šira javnost informirana je o zajedničkom djelovanju braniteljskih udruga u Hrvatskoj, veteranskih udruga u inozemstvu i Ministarstva branitelja s ciljem očuvanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata i njegovih sudionika. Pored hrvatske javnosti, stanovnici Slovenije i BIH upoznati su s radom i djelovanjem ZUV HGP-a, partnerskih organizacija i Ministarstva branitelja što im je omogućilo da upoznaju snage i prednosti braniteljske populacije i time izađu izvan društvene i medijski kreirane slike o braniteljima kao o kategoriji ljudi s univerzalnim, često negativno prikazanim osobinama.

Publikacija knjige o psihosocijalnim čimbenicima koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja
Projekt se temeljio na publikacije knjige u kojoj su analizirani i objašnjeni rezultati istraživanja o psihosocijalnim čimbenicima koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja, a koje je provedeno u sklopu natječaja Ministarstva branitelja 2013. godine. U knjizi je znanstvenim metodama proučen način na koji su ratna iskustva utjecala na odnose branitelja s obitelji, prijateljima i suborcima te kako branitelji mogu doprinijeti kvalitetnijem razvoju hrvatskoga društva. Na temelju knjige moći će se razviti kompetentna podloga za razvoj sustava potpore braniteljima i podizanje njihove kvalitete življenja na temelju psihosocijalnih čimbenika analiziranih u istraživanju. Nakon objave, knjiga je distribuirana diljem RH, predstavljena na znanstvenom simpoziju, te stavljena na raspolaganje svim potrebitim organizacijama i udrugama.

Prijelazno razdoblje uključivanja u program „ Centri znanja“za društveni razvoj u području unaprijeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika iz Domovinskog rata
Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi do 2017. godine koristio je Institucionalnu podršku udrugama iz Domovinskog rata. Nakon isteka treće godine provedbe, ušli smo u prijelazno razdoblje za razvojnu suradnju u području Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine.

U suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca kao pripremnu fazu provedbe aktivnosti udruge kao Centara znanja za druuštveni razvoj u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca ostvarili smo dodatna sredstva koje su iskorištena za adekvatno opremanje prostora i opreme potrebne za rad, te za organizaciju i provedbu edukacija za članstvo. Edukacije smo organizirali zajedno s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata ,održati će ih stručni predavaći, a obuhvaćaju sljedeće točke :

Operativno i strateško planiranje
Razvoj profesionalne komunikacije - predavanje i vježbe
Projektni manangement
Administrativno poslovanje
S provedbom prve radionice započeto je u prosincu 2017. godine, a nastaviti će se kroz sljedeću godinu.

Međunarodni simpozij veteranskih udruga
Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi ove godine prvi puta je aplicirao na javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, boraca 2. svjetskog rata i civilnih invalida rata iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu.

U suradnji sa Specijalnom policijom iz Domovinskog rata provodili smo suradnju međunarodnih udruga kroz međunarodnu konferenciju, obilježavanje najvažnijih obljetnica, motivaciju sudionika na razini pojedinačnih udruga.

PROJEKTI (aktualni) :
2.1. Međunarodna suradnja veteranskih udruga u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata

( 2017./2018.)

Treća godina provedbe projekta započela je u kolovozu 2017. godine, s rokom provedbe od godine dana. Glavni cilj projekta ostao je isti, a planirane aktivnosti su sljedeće :

Održavati već uspostavljenu suradnju s međunarodnim veteranskim udrugama
Organizacija okruglih stolova i predavanja na temu iz Domovinskog rata s ciljem upoznavanja šire javnosti o važnim akcijama u Domovinskom ratu, s posebnim naglaskom na studentsku populaciju.
Zajedno s članovima slovenskih i bosanskohercegovačkim veteranskih udruga obilježiti obljetnice najvažnijih vojno- redarstvenih akcija u koje će biti uključeni branitelji članovi ZUV HGP- a i partnerskih organizacija. Oni će kao sudionici pojedine akcije kroz prepričavanje vlastitih ratnih iskustva prenjeti ostalim sudionicima istinu o pojedinom događaju.
Sudjelovanje u zajedničkim ceremonijama
2.2. Dotisak knjige o psihosocijalnim čimbenicima koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja

S obzirom na veliku zainteresiranost za knjigu „ Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“ te na potrebu distribucije edukativnog materijala diljem RH, donešena je odluka o potrebi dotiska iste, a na temelju koje će se moći razviti kompetentna podloga za razvoj sustava potpore braniteljima i podizanje njihove kvalitete življenja na temelju psihosocijalnih čimbenika analiziranih u istraživanju. Također u sklopu ovog projekta tokom sljedeće godine održati će se stručne radionice za psihosocijalno osnaživanje.

OKRUGLI STOL „ Demografija – budućnost bez straha „
Okrugli stol u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postroji pod pokroviteljstvom grada Osijeka i Osiječko – baranjske županije bio je održan 3. studenog 2017. godine, u maloj dvorani Osiječkog HNK. Kao izlagači sudjelovali su : Stjepan Šterc – demograf, Marin Strmota – državni tajnik u Ministarstvu demografije, Vlado Prskalo – pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Zdravko Kedžo – ravnatelj programskog vijeća HRT-a, Petar Lagator – zamjenik osječko baranjskog župana, te Karlo Šatvar – podpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka.

Okrugli stol organizaran je radi poticanja dijaloga s nosiocima provođenja politika na rješavanje problema, potrebno poduzimanje sveobuhvatnih mjera, odnosno pronatalitetne politike koja obuhvaća niz politika: gospodarske, socijalne, stambene, obrazovne, porezne, te kao najvažnije potaknuti mjerodavne za izradu strateškog dokumenta.

Kao nastavak na ovaj projekt ZUV HGP u ulozi organizatora, zajedno sa svim izlagačima radi na Zborniku radova.

 

OBJAVE U MEDIJIMA :

Redovitim slanjem priopćenja i objava u medije ZUV HGP promicao je pozitivnu sliku branitelja u javnosti i izvještavao o svom radu poštujući načelo transparentnosti rada udruga.

U svojim intervjuima, radijskim i televizijskim nastupima predsjednik Miljenko Kolobarić, kao i podpredsjednii udruge nastojali su objasniti problematiku branitelja. Izričito i nedvojbeno smo naglašavali da je Domovinski rat obrambeni rat te da su hrvatski branitelji i hrvatski narod branili svoju domovinu, dok su s druge strane JNA i paravojne postrojbe vršile agresorski, napadački i pljačkaški rat. Domovinski rat je temelj Hrvatske države i napadima na Domovinski rat napada se Hrvatska država.

Više smo puta javno osudili ponašanje političke elite koje je narušavalo dignitet hrvatskih branitelja.

OBLJETNICE :
Predstavnici ZUV HGP-a obilježavanjem obljetnica ratnih događaja doprinose očuvanju uspomene na najvažnije događaje iz Domovinskog rata kao ključnog događaja u hrvatskoj povijesti.

siječanja 2017. – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ( 1992.)
– 27. siječanja 2017. – 24. obljetnica vojno redarstvene operacije „ Maslenica“
-03. ožujka 2017. – 26. obljetnica bitke za Pakrac
20.ožujka 2017. – Dan Gardijske oklopno – mehanizirane brigade ( 3, 5, 7 gbr. )

veljače 2017. – 23. godišnjica osnutka 1 HGZ
travanja 2017. – Dan motorizirane brigade – ( 1,2,4,9 gbr.)
travanja 2017. – 23. godišnjica osnutka 84. gardijske bojne „ Termiti“
travanja 2017. – 26. godišnjica osnutka 4 gardijske brigade „ Pauci“
travanja2017. – 26. godišnjica osnutka 3 gardijske brigade „ Kune“
svibnja 2017. – 22. obljetnica vojno redarstvene operacije „ Bljesak“
svibnja 2017. – 26. obljetnica osnutka 2 .gardijske brigade „ Gromovi“
i 28. svibnja 2017. – 26. obljetnica ustrojavanja Oružanih snaga, Dana oružanih snaga i
Dana Hrvatske kopnene vojske

Dan ZUV HGP-a

srpnja 2017. – Nacionalno hodočašće Hrvatskih branitelja, vojske i policije u Sinju
kolovoza 2017. – 22. obljetnica vojno redarstvene operacije „ Oluja“
Dan Udruge specijalne policije

listopada 2017. – 25. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade „ Sokolovi“
studenog 2017. – 25. godišnjica osnutka 9. gardijske brigade „ Vukovi“
Polaganje vijenaca povodom blagdana Svih Svetih

studenog 2017. – 27. godišnjica ustrojavanja 1. gardijske brigade „ Tigrovi“
studenog 2017. – 25. obljetnica žrtve Vukovara
prosinca 2017. – polaganje vijenaca povodom 18. godišnjice smrti predsjednika Tuđmana
prosinca 2017. – komemoracija za generala Slobodana Praljka
prosinca 2017. – 20 obljetnica Vojnog ordinarijata u RH
listopada - 23. prosinac 2017. - 25.obljetniceosnivanja 7. gardijske brigade "Puma"

RAZNO :
Web stranica

Unaprijeđena je web stranica udruge kako bi članovi i šira javnost bili upoznati s našim radom. Također, stranica je povezana sa stranicama svih članica ZUV HGP-a, zbog kompletnijeg pristupa informacijama.

Obilježavanje trogodišnjice početka prosvjeda u Savskoj (20.10.2017.)

Hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata 20.listopada 2017. godine svečano su obilježili trogodišnjicu početka prosvjeda, dugog 555 dana. Nekoliko stotina nazočnih odali su počast Nevenki Topalušić, stopostotnom invalidu Domovinskog rata, koja je preminula na početku prosvjeda. Ispred ZUV HGP-a, inspirativni govor održao je Tomislav Sabljo. Naglasio je kako osvrnuvši se unazad , donosimo zaključak kako je početak prosvjeda pokrenuo osvješćivanje javnosti o problemima koji su dugi niz godina opterećivali braniteljsku populaciju. Konkretno, radilo se o problemima po pitanju sto postotnih invalida, njihovih supruga, HVO-a, djece poginulih branitelja, udovica , te svih branitelja bez riješenog statusa. U tadašnje vrijeme neki od navedenih problema bili su regulirani zakonom, ali samo na papiru, ne i u praksi. Bez obzira što za vrijeme prosvjeda dio medija nije bio naklonjen braniteljskoj populaciji, uspjeli smo ono najvažnije, a to je doprijeti do srca našeg naroda. Učinci prosvjeda danas su jasno vidljivi. Pokrenuto je rješavanje mnogih od tema i problema otvorenih u šatoru, što je najbolje vidljivo kroz donošenje jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja, te otvaranjem javnog diskursa o problematici Domovinskog rata u udžbenicima za srednje i osnovne škole. Duh zajedništva, bio nam je presudan faktor za pobjede u ratnim danima. Taj duh opet je zaživio za vrijeme trajanja prosvjeda. Stopostotni invalidi bez obzira na bolesti koje ih opterećuju, nisu posustali u borbi za prava svih hrvatskih branitelja. Nadajmo se da će njihova žar i upornost biti nadahnuće mlađim generacijama kako se u životu valja boriti za svoje ideale i vrijednosti koje zastupaju.

 

Promocija knjige „ Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva „

U Zagrebu je 6. prosinca u prepunom Domu specijalne policije s početkom u 19 sati održano svečano predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“. Predstavljanje je izazvalo zanimanje kako branitelja, tako i šire javnosti.Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević, a predstavlja suradnju između Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Udruge specijalne policije te Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Knjiga je svojevrsni pionir u svome području, jer je jedna od rijetkih koje opsežno i na znanstveni način obrađuje temu uključivanja branitelja u društvo i daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u periodu od 2013. do 2015. godine. Predstavljanje knjige otvorio je Josip Klemm, koji je u ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata bio domaćin svečanosti, nakon čega se okupljenima obratio Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Uz autore, o knjizi je govorila i recenzentica knjige prof. dr. sc. Marijana Braš, predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Kao izaslanik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske govorio je Ante Deur, dok je kao izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja prigodne riječi uputila Nevenka Benić.Prof. dr. sc. Braš istaknula je da je knjiga jedno od najugodnijih iznenađenja kada je u pitanju stručna literatura o hrvatskim braniteljima, naglasivši kako je dobar temelj za izradu mjera kojima se mogu spriječiti ili smanjiti katastrofalni pokazatelji zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Izaslanik Predsjednice, Ante Deur, rekao je kako mu je drago da je Sandra kao autor ove knjige, ali i hrvatski branitelj i pripadnik „Tigrova“, svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem doprinijela i pomogla braniteljskoj populaciji kroz praktični i znanstveni rad. Šućurović je ukratko istaknula motivaciju za pisanjem knjige, koja je uključivala nedostatak adekvatne literature mimo kliničke psihologije: „Dugoročno sam htjela da knjiga bude vrsta vodilje za prilagodbu programa na razini države. Srećom, za realizaciju ove ideje oko sebe sam imala mali tim dragih ljudi koji su bili visoko motivirani da mi pomognu u mojim nastojanjima, a ponajviše oko kristaliziranja vrijednosti koje sama knjiga ističe“.

Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Članovi ZUV HGP-a , sudjeluju na konvencijama u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u okviru operativnog programa učinkoviti ljudski fondovi. Glavni cilj jest potaknuti i osposobiti članove udruge za prijavu projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda.

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.