Dana 19. veljače u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice ''Metel Ožegović'' Varaždin (Trg slobode 8a) s početkom u 19 sati održat će se svečano predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“.

Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića, Martine Knežević, te predstavlja suradnju između Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.  Knjiga je svojevrsni pionir u svome području, jer je jedna od rijetkih koje opsežno i na znanstveni način obrađuje temu inkluzije branitelja u društvo i daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno pod pokroviteljstvom  Ministarstva branitelja u periodu od 2013. – 2015. godine.

               Na predstavljanju knjige govorit će autori mag. psych. Sandra Šućurović i dr. sc. Igor Mikloušić.  

O KNJIZI (IZVADAK IZ RECENZIJA)

„Knjiga Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević za mene je jedna od najugodnijih iznenađenja kada je riječ o stručnoj literaturi o hrvatskim braniteljima. Autori su koristeći znanstveni pristup detaljno i sveobuhvatno prikazali nekoliko vrlo značajnih tema vezanih uz hrvatske branitelje koje su logičnim slijedom povezane u cjelinu, povezujući prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.“ – prof. dr.sc. Marijana Braš

„Ovo je knjiga koju javnost treba i iščekuje,, a braniteljska populacija odavno zaslužuje. Na znanstveno utemeljen način knjiga skicira profil braniteljske populacije, baveći se istodobno deskripcijom njihovih stavova i mišljenja, ali i pokušajem da se njihovo ponašanje i doživljavanje stavi u okvir teorijskih promišljanja i ponude rješenja problema s kojima se suočavaju u društvu.“ – prof. dr. sc. Goran Milas

O AUTORIMA

Sandra Šućurović, mag. psych.

Završila je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2.  Od 1991. – 1995. godine sudjelovala je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnica 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 8. lako jurišne brigade i 1. HG Zdruga. Radila je u Ministarstvu obrane do 2004. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade   za rad „Zadovoljstvo kvalitetom života hrvatskih branitelja“. Trenutno radi kao vanjski suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te kao  psiholog u području sporta, uz to se aktivno bavi znanstvenim radom.

Igor Mikloušić, dr. sc.

Trenutno je zaposlen kao viši asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Diplomirao je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. kao prvi u generaciji, a 2014. je stekao doktorat iz psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su mu psihologija ličnosti, evolucijska psihologija te psihologija moralnosti i suradnje. Od 2008. – 2009. sudjelovao je u istraživanju na projektu „Hrvatska vojska, hrvatsko društvo“ u kojemu je analizirao medijski sadržaj vezan uz Domovinski rat.

Martina Knežević, dr. sc.

Zaposlena je kao postdoktorandica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju. Doktorat znanosti stekla je na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom znanstvenom studiju „Jezik i kognitivna neuroznanost“ Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija, uključujući one Hrvatske zaklade za znanost, Fulbrightove stipendije i dr. 2013./2014. godine vodila je istraživanje pod nazivom „Socijalna kognicija u branitelja“ u sklopu projekta „Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“.

013910
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
31
33
126
13479
977
1090
13910
Your IP: 54.158.208.189
2018-10-23 23:05

ZUVHGP

  

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja.

O NAMA

  Avenija Dubrava 220, Zagreb, 
  099
  01/
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.