U Zagrebu je 6. prosinca u prepunom Domu specijalne policije s početkom u 19 sati održano svečano predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“. Predstavljanje je izazvalo zanimanje kako branitelja, tako i šire javnosti.

Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević, a predstavlja suradnju između Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Udruge specijalne policije te Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Knjiga je svojevrsni pionir u svome području, jer je jedna od rijetkih koje opsežno i na znanstveni način obrađuje temu uključivanja branitelja u društvo i daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u periodu od 2013. do 2015. godine.

               Predstavljanje knjige otvorio je Josip Klemm, koji je u ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata bio domaćin svečanosti, nakon čega se okupljenima obratio Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Uz autore, o knjizi je govorila i recenzentica knjige prof. dr. sc. Marijana Braš, predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Kao izaslanik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske govorio je Ante Deur, dok je kao izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja prigodne riječi uputila Nevenka Benić.

Prof. dr. sc. Braš istaknula je da je knjiga jedno od najugodnijih iznenađenja kada je u pitanju stručna literatura o hrvatskim braniteljima, naglasivši kako je dobar temelj za izradu mjera kojima se mogu spriječiti ili smanjiti katastrofalni pokazatelji zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Izaslanik Predsjednice, Ante Deur, rekao je kako mu je drago da je Sandra kao autor ove knjige, ali i hrvatski branitelj i pripadnik „Tigrova“, svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem doprinijela i pomogla braniteljskoj populaciji kroz praktični i znanstveni rad.

               Šućurović je ukratko istaknula motivaciju za pisanjem knjige, koja je uključivala nedostatak adekvatne literature mimo kliničke psihologije: „Dugoročno sam htjela da knjiga bude vrsta vodilje za prilagodbu programa na razini države. Srećom, za realizaciju ove ideje oko sebe sam imala mali tim dragih ljudi koji su bili visoko motivirani da mi pomognu u mojim nastojanjima, a ponajviše oko kristaliziranja vrijednosti koje sama knjiga ističe“.

 

O AUTORIMA KNJIGE

Sandra Šućurović, mag. psych.

Završila je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine. Od 1991. do 1995. godine sudjelovala je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnica 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 8. lakojurišne brigade i 1. HG Zdruga. Radila je u Ministarstvu obrane do 2004. godine. Dobtinica je Rektorove nagrade za ak. god. 2012./2013. za rad „Zadovoljstvo kvalitetom života hrvatskih branitelja“. Trenutno radi kao predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i kao sportski psiholog te se aktivno bavi znanstvenim radom.

Igor Mikloušić, dr. sc.

Trenutno je zaposlen kao viši asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Diplomirao je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. kao prvi u generaciji, a 2014. stekao je doktorat iz psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su mu psihologija ličnosti, evolucijska psihologija te psihologija moralnosti i suradnje. Od 2008. do 2009. sudjelovao je u istraživanju na projektu „Hrvatska vojska, hrvatsko društvo“ u kojemu je analizirao medijski sadržaj vezan uz Domovinski rat.

Martina Knežević, dr. sc.

Zaposlena je kao postdoktorandica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju. Doktorat znanosti stekla je na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom znanstvenom studiju „Jezik i kognitivna neuroznanost“ Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija, uključujući one Hrvatske zaklade za znanost, Fulbrightove stipendije i dr. 2013./2014. godine vodila je istraživanje pod nazivom „Socijalna kognicija u branitelja“ u sklopu projekta „Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“.

FOTO: http://bit.ly/2ku79wz

024941
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
17
26
275
24447
662
1769
24941
Your IP: 3.80.38.5
2019-02-17 17:33

ZUVHGP

  

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

O NAMA

  Avenija Dubrava 220, Zagreb, 
  099
  01/
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.